EM (EffectieveMicro-organismen)

Wat het verschil maakt tussen voedselresten die rotten of fermenteren zijn de Effectieve Micro-organismen (EM) die in de tarwezemelen zijn geïmpregneerd en die deel uitmaken van de Starter die wij op ons keukenafval strooien.

Tarwezemelen zijn slechts een drager: EM kan worden gecombineerd met vloeistoffen, klei of keramiek bijvoorbeeld, voor de meest uiteenlopende toepassingen: in water, gewassen, paarden, kippen en andere dieren en… zelfs voor het menselijk lichaam!

Maar wat zijn de MS?

EM’s zijn een zeer speciaal mengsel van drie hoofdcategorieën natuurlijke micro-organismen die overal waar organisch materiaal wordt aangetroffen synergetisch werken:

  • LEVURES die suikers afbreken en essentiële voedingsstoffen produceren.
  • LACTISCHE BACTERIA die suikers omzetten in melkzuur, dat door zijn zuurtegraad de ontwikkeling van ziekteverwekkers verhindert.
  • FOTOSYNTHETISCHE BACTERIA helpen bij de afbraak van organisch materiaal en gassen die anders een slechte geur zouden geven. Ze kunnen ook suikers produceren uit licht.

Waar komen de MS vandaan?

Dit ideale mengsel werd ontwikkeld door de Prof. Dr. Teruo HIGA van de Okinawa UniversiteitHet wordt gedistribueerd door EMRO Japan, dat wereldwijd de kwaliteit garandeert, en een groot deel van de winst doneert aan onderzoek naar duurzamere vormen van landbouw in ontwikkelingslanden.

De originele MS is te herkennen aan het logo

MS en het leven

Deze micro-organismen zijn normaal aanwezig in een evenwichtig ecosysteem: het zijn dezelfde soorten bacteriën die we aantreffen in onze darmmicrobiota en die ons gezond houden. Hetzelfde geldt voor het milieu.

In onze BokashiCompost zullen ze een positief evenwicht bewaren en voorkomen dat er rot of slechte bacteriën ontstaan. Het is ook dankzij EM dat u uw bokashi-emmer wekenlang op kamertemperatuur kunt blijven vullen… zonder dat hij slecht gaat ruiken!

Fermentatie heeft het voordeel dat de voedingswaarde van voedsel (of het afval ervan) wordt verrijkt: u voedt uw bodem letterlijk met elementen die bijdragen tot de gezondheid van alle levensvormen in de bodem.

Bovendien voorkomt u dat dit deel van uw afval in de lucht terechtkomt die wij inademen in de vorm van CO2 of methaan … want u geeft de aarde, in de vorm van organisch materiaal, de koolstof terug die zij u in de vorm van voedsel heeft gegeven!

Zodra we het voorgecomposteerde materiaal uit onze emmer aan de bodem toevoegen, zullen deze micro-organismen hun heilzame werking voortzetten door het bodemleven te ondersteunen en te voeden.

EM, gecombineerd in andere formules, kan thuis ook worden gebruikt als deodorant, schoonmaakmiddel en meer. En dit alles met uitsluitend volledig natuurlijke, 100% biologisch afbreekbare ingrediënten die niet alleen het milieu niet vervuilen, maar ook helpen het evenwicht ervan te herstellen.

Deze video van de EMRO laat zien hoe het werkt: