FAQ

Dit gedeelte zal zich ontwikkelen naarmate u vragen stelt. Kun je je antwoord niet vinden?

Stuur me een bericht (via de rubriek ‘Contact’). Ik zal je antwoorden en dan ook hier publiceren 🙂

Wat zijn de levertijden?

Pakketten worden verzonden met de volgende logistieke dienstverleners: BPost als u in België bent en DPD als u in Frankrijk (of elders in Europa) bent.

Zodra het verzendlabel is afgedrukt, ontvangt u een e-mail met een trackinglink voor uw pakket.

Een andere e-mail zal u informeren wanneer uw pakket wordt geleverd en binnenkort zal worden bezorgd.

Levertijden – waar ik helaas geen controle over heb – zijn meestal 2-4 dagen in België en tussen 4-7 dagen voor Frankrijk. Dit kan variëren naargelang u verder of minder ver van een grote stad woont… of in drukke periodes, bijvoorbeeld rond de feestdagen.

Heb je het bezoek van de postbode gemist? je pakket wordt afgegeven bij het dichtstbijzijnde ophaalpunt: wacht niet te lang om het op te halen… na 5 dagen wordt het teruggestuurd naar de afzender (in het BokashiCompost depot). Het zou zonde zijn om de verzendkosten een tweede keer te moeten betalen!

Het pakket is aangekomen maar is beschadigd? Maak een foto van de verpakking voordat u deze opent, evenals van het etiket. Controleer vervolgens of de inhoud beschadigd is: zo ja, maak dan ook foto’s en stuur mij een e-mail zodat ik een claim kan indienen bij de vervoerder.

Waarom 2 emmers? Beginnen met 1 is niet mogelijk?

Als de eerste emmer vol is, moet hij op zijn kant blijven staan om volledig te gisten gedurende ten minste 2 weken voordat hij kan worden geleegd en de inhoud kan worden gemengd met aarde.

En in de tussentijd, waar laten we het afval dat zich ophoopt? Nou, we vullen de tweede emmer.

En dan ga je zo door, waarbij je de twee emmers draait 🙂 Je hebt dus minstens 2 emmers nodig om de cyclus te voltooien. Je kunt er meer hebben, als je bijvoorbeeld een groot gezin bent.

Is het geschikt voor een alleenstaande?
De techniek zelf is geschikt voor iedereen, want er is geen minimum- of maximumtijd voor het vullen van de emmer.
Als u alleen bent en weinig zelfgekookte maaltijden of planten eet, zult u er langer over doen om een emmer te vullen, waarschijnlijk ongeveer 1,5 tot 2 maanden.
Dit is op zich geen probleem, want met dit systeem fermenteert het voedselafval en gaat het dus niet rotten en krijg je geen vliegen.
De groen-grijze emmers hebben een inhoud van 16 liter. De design emmer (per stuk verkocht) is iets kleiner en is slechts 10 liter…die zou geschikter kunnen zijn, maar het budget is anders, want je hebt toch twee emmers nodig 😉
Welk bederfelijk afval is niet toegestaan?
Wij doen er NIET in: vloeistoffen, te bedorven voedsel, grote pitten (avocado, mango,…), as, zout, schelpen en grote botten.
U kunt bijna alles kwijt: rauw, gekookt (brood, pasta, aardappelen, vlees, eieren, vis, restjes kaas, citrusvruchten, eierschalen, bananenschillen, ananasschillen, knoflook & ui, papieren theezakjes, koffiedik, …
Dit is een van de grote voordelen van bokashi 🙂
Zal mijn bokashi in aarde veranderen in de emmer?

Nee, je zult nooit aarde in je emmer hebben.

Uw voedselresten worden tijdens de eerste stap gefermenteerd (in de emmer in de keuken) en zullen er min of meer hetzelfde uitzien als toen u ze erin deed. Later, wanneer het gefermenteerde materiaal in contact wordt gebracht met aarde, zal het ook in aarde gaan veranderen.

Ik heb nog steeds geen sap, waarom?

De eerste keer dat een nieuwe bokashi-emmer wordt gevuld, kan het enige tijd duren voordat er sap uit komt. Micro-organismen hebben enige tijd nodig om het plastic te “koloniseren”.

Als de geur van de inhoud van de emmer zoet en zuur is… dan is alles goed. Maak je geen zorgen, het zal uiteindelijk komen.

U kunt proberen de emmer een beetje naar u toe te kantelen met de kraan open en het kopje eronder. Soms zit er gewoon een luchtbel in de kraan waardoor de vloeistof er niet uitkomt.

De hoeveelheid sap varieert ook met het seizoen: in de zomer bevat ons voedsel over het algemeen meer water (salades, groenten en fruit, enz.) dan in de winter.

Er is niets aan de hand in mijn bokashi-emmer!

Nee, je zult nooit aarde in je emmer hebben.

Hoewel het lijkt alsof er niets verandert in de emmer, is er eigenlijk veel activiteit die we niet kunnen zien. De effectieve micro-organismen in bokashi zetten de eiwitten in de resten om in kleinere eenheden, aminozuren genaamd, en dat geldt ook voor de andere macronutriënten. Dit maakt de voedingsstoffen toegankelijker voor uw planten. Dit is ook de reden waarom het transformatieproces in de volgende fase in de bodem zo snel gaat: het werk is al half gedaan.

Hoe lang duurt het om de emmer in Bokashi te vullen?

Het is onmogelijk een antwoord te geven, omdat elk huishouden anders is. Een gezin van 2-3 personen produceert gewoonlijk ongeveer 10 liter voedselafval per week. Het al dan niet snel vullen van de emmer heeft geen enkele invloed op het bokashiproces. De gistingsperiode van twee weken (stap #2) wordt gerekend vanaf het moment dat u klaar bent met het vullen van uw emmer. Als er meer in past, knijp de inhoud dan goed uit (hoe minder lucht hoe beter, dus uitknijpen is altijd nuttig).

Hoe hou je de Starter?

De bokashi-starter leeft.

Het is raadzaam om voor dagelijks gebruik een wekelijkse hoeveelheid over te doen in een kleiner potje met een goed sluitend deksel en het uit de buurt van licht en vocht te houden.

De grote zak met Starter moet goed worden afgesloten (bijvoorbeeld met een pincet) en op een koele, donkere en vochtige plaats worden bewaard. Vermijd ‘graven’ met je handen!

De Starter is na opening een goed jaar houdbaar, mits onder optimale omstandigheden bewaard. Als u merkt dat uw bokashi niet fermenteert zoals het hoort, probeer dan de dosering te verhogen…of koop een zak verse Starter.

Wat is de maximale houdbaarheid van de Starter?
De Starter is tot 2 jaar – of zelfs langer – houdbaar als de zak niet geopend is (originele verpakking).
Eenmaal geopend is hij tot een jaar houdbaar, mits hij gesloten wordt bewaard met zo min mogelijk lucht in de zak. En de tas opbergen op een plaats beschermd tegen vochtigheid, directe warmte/licht en… vermijden dat je er elke dag met je handen in moet grijpen 😉 Zie het antwoord op “Hoe de Starter te bewaren” hierboven).
De test? vertrouw op de “neus”: zolang het zuur ruikt, is alles in orde. En dat het blijft werken door de fermentatie van je voedselafval te starten.
Het is mogelijk dat de kracht van de starter na verloop van tijd afneemt (na 1 jaar), zodat u iets meer moet gebruiken dan normaal.
Kan ik er bloemen in doen?

Het hangt ervan af waar ze vandaan komen. Als het bloemen uit uw tuin zijn, JA, geen probleem! Commerciële bloemen daarentegen worden met veel chemicaliën behandeld om ze zo lang mogelijk “vers” te houden. Als u de grond die is geproduceerd met de bokashi van uw verwelkte bloemen gaat gebruiken om voedsel te verbouwen, dan zou ik uit voorzorg de commerciële bloemen niet in de grond stoppen.