Over ons

Alles is met elkaar verbonden.

Attentie ’tartine’: het is een lang verhaal dat het lezen waard is, ga zitten met een lekker kopje thee 😉

Ik ben een ‘urban’ meisje, en ik begon een tijdje geleden aandacht te besteden aan de kwaliteit van wat ik eet, toen ik ontdekte dat wat we eten de macht heeft om ons gezond te maken… of ziek.

Die kennis wilde ik dus verdiepen door te studeren: sinds enige tijd ben ik officieel erkend als ‘apotheker’ (heel alternatief, ik ben dol op geneeskrachtige planten) met als specialisatie Voeding.

Vers, levend voedsel koken op een gezonde en gastronomische manier is mijn ‘schoonheidsgeheim’ geworden dat ik altijd heb gedeeld met iedereen die nieuwsgierig was om te luisteren of te lezen, op mijn blog: madameciao.com

Hoe meer ik de processen van de intensieve landbouw ontdekte die kwantitatief ‘voedingsarm’ voedsel leveren, en de marketingtrucs (ik heb er een tijdje aan gewerkt) die ons doen geloven dat we hun mooie verpakkingen moeten kopen, die vaak van dubieuze kwaliteit zijn, hoe meer ik wilde weten wat ik werkelijk at.

Dus begon ik mijn kruiden in potten te kweken, salades in zakken, bouwde groentebedden op een verharde tuin… en kweekte alleen met meststoffen die de natuur biedt, niet-hybride (lees ‘reproduceerbare’) zaden en werkte met de natuur in plaats van ertegen. Ik probeer zoveel mogelijk aan biodynamische stedelijke permacultuur te doen.

Al snel werd een ander verband duidelijk. Het ene tussen de kwaliteit van het land en het leven erin en de voedingskwaliteit van het voedsel dat er groeit.

En met deze link, een vraag: hoe deze grond te voeden? en aan de andere kant gooi ik een deel van het goede voedsel dat ik koop weg (schillen, buitenste bladeren, kernen …) hoe kan ik die recyclen en direct hergebruiken?

Tuincompost was geen optie omdat ik er geen ruimte voor heb, ik sta op straatstenen, buiten het feit dat ik geen tijd/zin heb om te draaien & de temperatuur te meten, heb ik geen ‘bruine massa’ om te mengen…

De vermicomposter die ik kocht werd een ‘huisdier’ dat gevoerd moet worden omdat hun menu relatief beperkt is en hun behoefte aan aandacht concurreerde met mijn partner die niets wilde horen toen het tijd was om ze naar binnen te halen voor de winter 😉

De ‘openbaring’ kwam met een ontmoeting die alleen het Universum kan regelen, met een ongelooflijke vrouw die al 10 jaar de Bokashi-techniek bekend maakt in Zweden, en niet alleen: Jenny Harlen en haar platforms.

www.bokashi.se

(in het Zweeds) en

https://bokashiworld.blog/

(in het Engels)

Zo ontdekte ik dat JA, er een manier is om bijna AL je restjes voedsel (rauw, gekookt, knoflook & ui, citrusvruchten, bananenschillen, eierschillen, zetmeel…ook vlees & vis) te verwerken op de snelste manier die ik ooit heb geprobeerd, zonder rotte geur en vooral zonder al te veel moeite!

De helft van het proces vindt plaats in uw keuken/wasruimte en de andere helft op uw balkon/tuin/terras.

En niet alleen gooit u geen organisch materiaal meer in de gemengde afvalbak, maar u (her)geeft leven door het verkrijgen van levende grond (u heeft om te beginnen grond nodig), rijk aan micro-organismen, waarin uw planten, bloemen en voedsel krachtig, gezond en in hoeveelheid zullen groeien.

Dit is de BokashiCompost.

Het ‘geheim’ dat het verschil maakt zijn de EM of Effectieve Micro-organismen, die aanwezig zijn in de Starter en die het fermentatieproces starten dat uw voedselresten zal voorcomposteren.

Het is het equivalent van de microbiota (goede bacteriën) die we allemaal in onze darmen hebben en die ons gezond houden: hier doen ze hetzelfde werk voor de bodem met alle voordelen die een LEVENDE BODEM het milieu biedt.

Omdat een bodem waar het leven niet wordt vernietigd door onkruidverdelgers of synthetische meststoffen

  • heeft een natuurlijke capaciteit om regenwater vast te houden met een “sponseffect”: dus geen afvloeiing/overstroming die op lange termijn het land verarmt tot aan verwoestijning toe
  • stelt planten in staat voedingsstoffen met elkaar uit te wisselen via het netwerk van mycorrhizae (levende schimmels)
  • ondersteunt de activiteit van regenwormen die het klei-humuscomplex produceren dat voor vruchtbaarheid zorgt
  • maakt essentiële voedingsstoffen biologisch beschikbaar voor de plant, zodat deze een goede gezondheid kan behouden.

En toen al deze verbanden me te binnen schoten, vroeg ik me af waarom ik deze Bokashi-techniek niet eerder was tegengekomen, in België.

Het was ook een tijd waarin ik tijdens mijn omscholing had vastgesteld dat ik mijn energie wilde steken in een zaak die het leven ondersteunde in plaats van het te vernietigen.

Zo kan ik de specifieke kennis die ik in de loop der jaren heb opgebouwd tussen Natuur-Wetenschap-Ondernemerschap ten dienste stellen van de planeet.

Wat mij helpt om een positieve boodschap te verspreiden, dat we samen – wij allen Colibris – iets beters kunnen doen voor toekomstige generaties, voor een andere “Morgen”.

Zo werd BokashiCompost op1 oktober 2018 officieel geboren.

Wees de verandering die je in de wereld wilt zien’ (Gandhi) is mijn mantra.

Het is door actie dat je een verschil maakt.
Ik ben begonnen te veranderen… en het is niet zo moeilijk, als je een kleine stap tegelijk zet.
J

En als we elkaars hand vasthouden, is het leuker. Zullen we het samen doen?

Stefania

Dankbetuigingen :

Ik wil met dankbaarheid alle mensen bedanken die mijn pad hebben gekruist en die mij gelukkig hebben gemaakt om hier vandaag te zijn.

Jenny Harlen en Inda Cakka de Birmese (ex-)monnik die ons aan elkaar hebben voorgesteld, zonder wie dit alles niet zou zijn gebeurd, mijn familie, mijn partner Nico en de vrienden die mij steunen in mijn stoutste dromen.

Actiris en zijn

PrimeOnafhankelijk

die me een handje hielp om voor mezelf te beginnen, de

1819.brussels

en zijn kostbare “Entreprendre” workshops, de
VillagePartner
die mij vergezelt.

GoodFood Brussel

die een verschil maakt voor het voedsel in Brussel.

De meisjes van

KnockKnock Prod

die deze site heeft gemaakt en nog veel meer.

Mijn’ studenten van

IHECS-preneurs

die mij vergezelden in de communicatie: bedankt Alex, Justine & Lisa!



WORMS vzw

met wie we hand in hand werken.

Allen die mij hun vertrouwen hebben geschonken door hun deuren voor mij te openen tijdens mijn eerste stappen:

De geëngageerde buurtkantine: Vernieuwen

TheBarn biologische bulkmarkt

Het restaurant EntreNous

Het team van Färm de Mont Saint Jean

Het Boentje Zero Waste Café

La Tricoterie – Fabrique de Liens

De Arthey Garden Eetbare planten Festival

En natuurlijk mijn leveranciers en vooral Jurgen de
Agriton België
die zich al 20 jaar inzet om het leven van de bodem te ondersteunen en de technologie van
EM van Japan (EMRO)
in België