Organisch materiaal en de koolstofcyclus: laten we het (opnieuw) begraven!

Ja, maar eerst, wat is deze organische materie?

Organische materie, ook wel biomassa genoemd, is alle materie die direct of indirect wordt voortgebracht door welke vorm van leven dan ook, of het nu gaat om mensen, planten, dieren -insecten inbegrepen- of zelfs microbiologische zoals schimmels, gisten, fermenten en een hele kliek nuttige bacteriën.

Alle organische materie heeft
één ding gemeen hebben: het bevat koolstof
die een beetje lijkt op zijn basis “Lego bouwsteen”. Deze koolstof verschijnt in verschillende vormen, afhankelijk van de combinatie met andere elementen in de cyclus waarvan hij deel uitmaakt.

In de natuur is het meestal “opgeslagen” in de vorm van aarde, hout, groenten, vlees, olie en nog veel meer.

Wanneer de natuur haar spontane cyclus volgt, keren deze materialen meestal terug naar de bodem, waar ze weer worden afgebroken tot “bouwstenen” voor hergebruik.

Bladeren vallen af, kadavers vallen uit elkaar en worden humus die planten voedt die bloemen/bladeren/fruit/wortels produceren die vervolgens mensen/dieren voeden. Deze laatste verwijderen ze op hun beurt in de vorm van uitwerpselen die de bodem bemesten. Zo gaat het al miljoenen jaren.

Maar deze koolstof kan ook een heel andere weg nemen: bij verbranding of gewoon bij voldoende verhitting om de massa ervan te verminderen, wordt een deel van deze “voorraad” omgezet in een gas – CO2 bijvoorbeeld (maar ook CH4, het beroemde methaan) – en in de atmosfeer gebracht. Dit is de route die de meeste organische materie tegenwoordig neemt.

De natuur is goed bezig: planten nemen via fotosynthese een deel van de CO2 op en zetten die weer om in zuurstof en suikers. Als je ze niet snijdt!

En als we actief willen handelen en bijdragen aan de natuur, kunnen we voorkomen dat een derde van ons afval wordt verbrand en dus zijn koolstof in de vorm van CO2 de lucht in gaat: door te composteren blijven we zo dicht mogelijk bij de cyclus van de natuur door haar een deel terug te geven van wat zij ons heeft gegeven. <3

Met BokashiCompost brengen we ook leven in de bodem in de vorm van effectieve micro-organismen (gist, lactaatbacteriën, fotosynthetische bacteriën): we versterken de aanwezige planten, zodat ze hun werk kunnen blijven doen om koolstof uit de atmosfeer terug te winnen en op te slaan in de bodem.

Als u meer wilt weten over de koolstofcyclus (het composteringsgedeelte wordt niet behandeld), is hier een zeer duidelijke video: