Waarom ik dit doe

Alles is met elkaar verbonden.

 

Toen ik ontdekte dat voedsel het potentieel heeft om ons te genezen – of om ons ziek te maken –, begon ik te letten op de kwaliteit van wat ik at.

Ik verdiepte mijn kennis met een studie farmacie (zéér alternatief: ik hou van medicinale planten) waar ik me specialiseerde in voedingsleer en helende planten.

Gezond en lekker koken met verse, kwalitatieve ingrediënten werd mijn schoonheidsgeheim dat ik deelde met iedereen die er oren naar had, live of via mijn blog: madameciao.com
Hoe meer ik te weten kwam over de methodes van de landbouwindustrie, die ons met voedingsarm voedsel opzadelen, en hoe meer inzicht ik (vanop de eerste rij) verwierf in de marketingtrucjes die ons doen geloven dat we dure, mooi verpakte producten van twijfelachtige kwaliteit willen kopen, hoe meer ik de noodzaak voelde echt te weten wat ik eet.
Dus begon ik zelf groenten te verbouwen: eerst aromatische kruiden in potten, sla in zakken, dan allerhande groenten in een grote vierkante plantenbak op een geplaveide binnenplaats, enkel gebruik makend van natuurlijke meststoffen en non-hybride zaden, in samenwerking met de natuur. Ik probeer zoveel mogelijk aan stedelijke permacultuur en aan biodynamica te doen.

De link tussen de kwaliteit van en het leven in de bodem en de voedingswaarde van het voedsel dat erin groeit, was snel gelegd. Maar hoe de bodem voeden? En wat met de resten van het goede voedsel dat ik kocht? Hoe kan ik die recycleren en onmiddellijk hergebruiken?

Traditioneel composteren was geen optie. Ik woon in de stad en heb er de plaats niet voor noch de tijd (of zin) om me met regelmatig omspitten, temperatuur controleren, mengen met bladeren etc. bezig te houden.

De wormentoren die ik me had aangeschaft veranderde al snel in een grillig huisdier dat maar weinig lust en veel aandacht nodig heeft. Té veel volgens mijn vriend, die prompt zijn veto stelde toen ik de wormen een plek binnenshuis wou geven om te overwinteren.

De revelatie kwam door een ontmoeting zoals alleen het universum ze kan regelen. Ik maakte kennis met Jenny Harlen, een geweldige vrouw die al 10 jaar de BokashiCompost-techniek in Zweden – en ver daarbuiten – verspreidt (www.bokashi.se en https://bokashiworld.blog/ ).

JA! Er bestaat een manier om bijna al je voedselresten (rauw, gekookt, look, ui, citrusvruchten, bananenschillen, eierschalen, rijst, pasta, brood, en zelfs vlees en vis) te composteren, sneller dan op enige andere manier die ik ooit getest heb, zonder vieze geurtjes en zonder veel gedoe. De eerste helft van het proces gebeurt in je keuken, de tweede op je balkon/binnenplaats/tuin/terras.

Je reduceert niet enkel je hoeveelheid (rest)afval, je creëert gezonde, levende aarde waarin je planten, bloemen en groeten sterk en gezond zullen groeien.

Dat is BokashiCompost circular food-waste processing.

Het ‘geheim’ zijn de Effective Micro-organisms (EM) aanwezig in de Starter die het fermentatieproces in gang zetten en je voedselresten omzetten in pre-compost. Zij zijn voor de aarde wat microbiota (goede bacteriën) zijn voor ons verteringsstelsel: ze houden ons en de aarde gezond.

Want een bodem waar het leven niet vernietigt is door onkruidverdelgers en synthetische meststoffen:

. heeft een natuurlijk vermogen regenwater op te houden met een ‘sponseffect’: het water loopt er niet direct door en zorgt voor overstromingen wat op lange termijn tot woestijnvorming leidt

. laat planten toe voedingsstoffen onder elkaar uit te wisselen via een netwerk van mycorrhiza (schimmels)

. ondersteunt de activiteit van regenwormen die een vruchtbaar klei-humus complex produceren

. maakt essentiële voedingsstoffen biologisch beschikbaar voor planten zodat die gezond kunnen groeien

Toen al die verbindingen zichtbaar voor me werden, vroeg ik me af waarom ik niet eerder op de Bokashi-techniek gestoten was in België.

Het was in deze periode dat ik voor mezelf besloot dat ik mijn energie nu in dienst wilde stellen van een doel dat het leven ondersteunt in plaats van het te vernietigen.

Mijn specifieke kennispalet van natuur, wetenschap en ondernemerschap dat ik in de loop der jaren heb opgebouwd, stel ik nu ten dienste van de planeet. Dat helpt me om een ​​positieve boodschap te verspreiden, dat we samen iets beters kunnen doen voor toekomstige generaties.

Zo is op 1 oktober 2018 BokashiCompost geboren.
Doen we iets om aan de aarde terug te geven van wat ze ons gaf, is dat een stap in de goede richting.

  ‘Be the change you wish to see in the world’  (Gandhi)
is mijn mantra.

Door te handelen maken we het verschil. Ik ben veranderd…het is niet zo moeilijk, stapje voor stapje. En als we elkaar de hand reiken, is het nog leuker. Zullen we?

Stefania

Met dank aan:
Een diepe buiging voor alle prachtige mensen die mijn pad gekruist zijn en me gebracht hebben waar ik nu sta, blij te Zijn

Jenny Harlen van Bokashi.se & bokashiworld en Inda Cakka, the (ex) Birmese monnik die ons aan elkaar voorstelde en zonder wie niets van dit alles zou zijn.

Mijn familie, mijn partner Nico en al de vrienden die me steunden in het najagen van mijn wildste dromen.

Actiris en ‘Prime Indépendant’ voor hun hulp bij de lancering van deze activiteit in Brussel, 1819.brussels en hun kostbare ‘Entreprendre’ workshops, VillagePartenaire die me coacht en GoodFood Brussels die op het niveau van voeding verandering brengen in Brussel.

De dames van KnockKnock Prod die deze website voor mij creëerden en zoveel meer.
‘Mijn’ studenten van l’IHECS-preneurs die me ondersteunden met hun communicatie-skills: dank je Alex, Justine & Lisa!
L’asbl WORMS waarmee ik hand in hand samenwerk.

Allen die me hun vertrouwen gaven en hun deur openden toen ik mijn eerste stappen zette in dit avontuur:

 The neighourhood Cantine: Refresh
 The bulk bio market TheBarn
 The Restaurant EntreNous
 The ZeroWaste Café Boentje
 La Tricoterie – Fabrique de Liens
 Le Festival des Plantes Coméstibles du Jardin d’Arthey

En natuurlijk mijn partners https://www.skaza.si/Skaza en in het bijzonder Jurgen van Agriton Belgique die zich al 20 jaar inzet voor een levende bodem en het uitdragen van de EM technology from Japon (EMRO) in België.