BOKASHI COMPOST,

ZO SIMPLE ALS

TOT #3 TE TELLEN !

Om te beginnen heb je een StarterKit nodig: twee luchtdichte BokashiCompost emmers en een zak met Bokashi Starter, die je hier kunt vinden.

De Starter in de zak is gemaakt van tarwezemelen die geïmpregneerd zijn met ‘Effective Micro-organisms’ (EM®), zogenaamde ‘goede bacteriën’. Zij zorgen ervoor dat het fermentatieproces van je voedselkliekjes hygiënisch kan starten in de emmer die ook alle geurtjes tegenhoudt.

EM zijn gemaakt van een selectie van drie families van bacteriën die
geoptimaliseerd werd door Prof.
Teruo Higa: melkzuurbacteriën, gist en fototrofe bacteriën. Zij transformer- en je voedselresten door middel van een anaerobe fermentatie in een soort ‘pickles’ of pre-compost.

Begin met het verdelen van een handvol (10-20g) Starter boven de zeef op de bodem van de emmer. Voeg daarna een laag van 2 tot 4 cm voedselresten toe op de bodem van de emmer en druk aan met de spatel.

Bestrooi het volledige oppervlak van de restjes vervolgens met een handvol Starter.

Ga dan verder op dezelfde manier: wissel een laag voedselresten af met een laag Starter, totdat je klaar bent met je voedselresten van die dag.

Controleer regelmatig of het Bokashi sap begint te lopen door aan het kraantje te draaien en het kleine plastic bekertje uit de StarterKit eronder te houden.

Als de vloeistof begint te stromen, tap het dan elke 3-5 dagen af. (zie verder bij stap #2).

Bewaar de emmer op een ideale temperatuur van 20°C in de keuken.

...lees meer...

De temperatuur voor het proces mag variëren tussen de 15°C en 35°C, maar de Bokashi houdt niet van temperatuurschom- melingen. Onder de 5°C beginnen de micro-organismen te ‘overwinteren’ en stopt het fermentatieproces.

Als je alle bovenstaande stappen respecteert, zal je geen vliegen of andere ongewenste indringers hebben of onaangename geurtjes: fermentatie heeft een lichte zoet-zure geur en de lage PH voorkomt de groei van ziektekiemen.

Een witte schimmel betekent dat het fermentatieproces normaal verloopt, maar verschijnt niet altijd.

Wat moet je doen met andere schimmelkleuren? Het komt zelden voor maar als je groene, blauwe of zwarte schimmel ziet, of een vieze geur, dan is er iets misgelopen in het proces. Je kunt dit eventueel oplossen door de vloeistof af te tappen en extra Starter toe te voegen.

Lukt dit niet, gooi dan alles weg, was de emmer grondig en begin opnieuw.

Wanneer de emmer vol is, eindig je met een laag Starter en laat je de emmer staan voor minimum twee weken op 20°C zonder het deksel open te maken (hoe nieuwsgierig je
ook bent!).

Ondertussen kun je de tweede emmer gaan vullen.

Regelmatig tap je het Bokashi sap af met het kraantje.

Het sap is een meststof. Het ruikt een beetje naar cider azijn. Verdun het, 10ml sap voor
1 liter water (1:100) en gebruik het dezelfde dag nog om je planten water te geven.

Gebruik het nooit zonder het te verdunnen, het is veel te geconcentreerd en zal je planten schaden.

Het sap is maar enkele dagen houdbaar nadat je het hebt afgetapt. Gebruik het onmiddellijk, maar als dat niet mogelijk is, kun je het in je wasbak gieten om nare geurtjes uit de afvoer te verwijderen.

Na twee weken fermenteren, zien je voedselresten er bijna hetzelfde uit als in het begin.

Maar in de praktijk is er heel wat vocht verloren gegaan en zijn de koolhydraten veranderd in micronutriënten die nuttig zijn voor de grond (hetzelfde gebeurt in je buik dankzij de melkzuurbacteriën).

Nu ben je klaar om je Bokashi pre-compost te veranderen in levende aarde.

Er zijn verschillende mogelijkheden naar gelang je omgeving: tuin, binnenplaats of balkon.

Hoe?

Heb je toegang tot een tuin, een moestuin of verhoogde groentebedden?

-> GRAAF !

Graaf dan een kuil of een sleuf van ongeveer 30 cm diep (de lengte van je schop) en op dezelfde afstand, dus ook 30 cm, van de plantenwortels.

Rond een stam graaf je een cirkel en langs een heg of een teelt graaf je een lijn. Met een schop of handschoenen verdeel je de inhoud van de emmer over de kuil. Meng ze met wat aarde en bedek dan met de opgegraven aarde. Druk goed aan en laat twee weken staan voordat je iets gaat plant- en of zaaien op dezelfde plek.

Je hebt nu waardevolle voedingssto en toegevoegd aan je planten en ze zullen je bedanken met mooie bloemen en een rijke opbrengst zowel in kwaliteit als kwantiteit. Ze zullen ook resistenter zijn tegen ziektes.

Je ondersteunt bovendien het leven in de grond die je voedt.

De pre-compost heeft ongeveer een maand nodig om in aarde te veranderen. Met dank aan de wormen en het micro-leven dat je in de grond begraven hebt.

Sommige ingrediënten zoals eierschalen en citroenschillen hebben wat langer nodig om te vergaan. Zie je ze boven de grond verschijnen? Stop ze dan gewoon terug onder de grond.

Heb je een binnenplaats, balkon of klein stukje grond?

-> MAAK DAN VRUCHTBARE AARDE !

Schaf je één of twee grote potten aan met gaten op de bodem waar de regen uit kan lopen en vul ze met potaarde, tuinaarde of aarde van je oude potten. De hoeveelheid aarde is minstens twee keer zoveel als je Bokashi emmer (van 16 liter).

Leg 1/3e van de aarde op de bodem van de pot. Meng vervolgens 1/3e van de aarde met je pre-compost en schep het in de pot. Tot slot eindig je met 1/3e aarde en druk je alles stevig aan. Bedek met een deksel of een zeil zodat vogels of andere dieren er niet aan kunnen.

Laat de natuur haar werk doen en na één maand heb je een voedingsrijke grond waar je re- chtstreeks in kunt planten of die je kunt gebruiken om je planten om te potten.

Je hebt een tuincompost

-> VERRIJK HET ! 

Je kunt de emmer ook ledigen op jouw composthoop en bedekken met wat bruine aarde. Je pre-compost zal daar verder vergaan. Het voordeel? Je hoeft niet elke dag naar de composthoop te gaan om je voedselresten weg te gooien omdat ze in de Bokashi emmer niet ‘slecht’ worden en bovendien geef je leven aan de composthoop.

Heb je echt geen plek of geen tijd? geef het weg.

-> GEEF HET AAN  je buurman die wel een tuin heeft, aan het park om de hoek, aan vrienden met een groentetuin…. Het is een leuke manier om nieuwe mensen te leren kennen en wie weet geven ze je wel wat fruit of groenen in ruil.

Je kunt je registreren op de App ‘ShareWaste’ https ://sharewaste.com/

Deze derde partij, niet verbonden aan BokashiCompost verbindt mensen met elkaar die voedsel- resten te geef hebben en mensen die ze nodig hebben om hun grond te bemesten.